Het verhaal van Biroch Juliet

Biroch Juliet groeide op in een klein dorp in het noorden van Uganda. Een jonge, ambitieuze dame met grote plannen voor de toekomst. Lees hier haar verhaal.

“Nadat ik de vierde klas van de middelbare school had afgerond, konden mijn ouders mijn schoolgeld niet meer betalen. Ik ging niet meer naar school en hing veel met mijn vriendinnen in het dorp. Op een gegeven moment hoorde ik dat ZOA een training aanbood, waarin je in zes weken een beroep kon leren. Tijdens de training besloot ik me te gaan richten op het houden van pluimvee, omdat ik kippen altijd leuk heb gevonden. Tijdens de training leerde ik niet alleen veel over kippen, maar ook hoe ik mijn leven op de rit kon krijgen en mezelf bijvoorbeeld tegen hiv kon beschermen. Maar vooral ook leerde ik veel over het houden van een eigen zaak. Ik leerde een eigen businessplan te schrijven. Nog altijd word ik door ZOA begeleid om mijn plan te verwezenlijken.

Na de training begon ik met het bouwen van een groot kippenhok. Met financiële support van mijn familie kon ik stenen kopen en bouwvakkers inhuren die een huisje konden bouwen. ZOA gaf me acht kippen en wat medicatie voor die kippen om mijn business mee te beginnen. Ik hield deze kippen een maand en verkocht de eieren voor ik de kippen zelf ook doorverkocht. Van het geld dat ik daarvoor kreeg, kocht ik twee geiten en nog wat kippen. Inmiddels heb ik 85 kippen, die zo’n 47 eieren per dag leggen. Deze worden door iemand in het dorp voor me verkocht.

Ik ben van plan om in de toekomst nog meer geiten te kopen en een huis te bouwen waar ook mijn dieren in kunnen wonen. Over drie jaar hoop ik meer dan 500 kippen te hebben! Mijn vriendinnen vinden het wel leuk wat ik doe. Ik heb van ZOA geleerd om anderen te trainen, dus soms geef ik workshops. Maar ze hebben niet allemaal zin om hun handen vuil te maken, maar sommige hebben wel interesse en willen graag hetzelfde bereiken.

Voor ik deze kans kreeg, was ik echt mijn tijd aan het verspillen. Nu ben ik altijd druk! Ik ben superblij dat ik deze kans kreeg en nu zelf gelf kan verdienen. Mijn doel is om de beste businessvrouw van mijn district te worden. Dat moet wel lukken binnen een paar jaar.

ZOA biedt directe noodhulp na een ramp of conflict, maar blijft ook daarna betrokken om mensen te helpen bij het maken van een nieuwe start. Zo investeren we onder andere in vakopleidingen, om jonge mensen als Biroch Juliet te helpen bij het maken van een nieuwe start. Wil jij meehelpen om mensen zoals Biroch Juliet te helpen? Meld je dan aan voor Op de Vlucht en laat je sponsoren!