Het verhaal van Ramy

Wat doe je als je als jonge, gezonde man uit je dorp verdreven wordt en in een klein dorpje terecht komt waar je niet kunt werken? Veel mannelijke vluchtelingen die we spreken zijn gefrustreerd en woedend over het onrecht dat ze is aangedaan. We geven deze mannen een stukje waardigheid terug door ze te laten werken zodat ze weer zelf geld kunnen verdienen.

De vrolijke man op de foto is Ramy (31), die uit de buurt van Mosul vluchtte en van ZOA de mogelijkheid kreeg zijn eigen honing te gaan verbouwen. Ramy is blij met deze mogelijkheid: “Ik vind het fijn om nieuwe dingen te leren en het is leuk om met de bijen te werken. Het is goed om wat om handen te hebben.”

Ramy is yezidi en vluchtte samen met zijn familie 2014 voor IS. Begin 2016 kreeg hij van ZOA vier bijenkasten om zijn honing te gaan verbouwen. “Ik heb een paar bloemen geplant, zodat de bijen ook daadwerkelijk honing kunnen maken. Mijn doel is om binnenkort acht kasten te hebben. Zodat ik meer geld kan gaan maken en mijn inkomsten kan vergroten.”