Leef acht uur als vluchteling. Afhankelijk van anderen, onbetrouwbare autoriteiten, nul comfort, gebrek aan plekken en een gevoel van uitzichtloosheid…

Tijdens ‘Op de vlucht’ leef je acht uur als vluchteling. Dit zal een indrukwekkende ervaring zijn die je niet snel vergeet. We zullen niet pretenderen dat het ‘echt’ lijkt. We zullen en kunnen nooit echt nabootsen hoe het is om te rennen voor je leven omdat er een bom valt. Terwijl je niet weet waar je zus is, of terwijl je je buurjongetje gewond op straat ziet liggen. Hoe het is om jarenlang in een vluchtelingenkamp te leven en niet te weten of je ooit nog naar huis kan. Wat je tijdens ‘Op de Vlucht’ gaat meemaken, noemen we daarom ook een ‘glimp’. Je weet dat het acht uur duurt – maar in die tijd zal het af en toe best heftig zijn. Daartoe dagen we je uit!

Doe mee!
Doe samen met je vrienden en familie mee aan ‘Op de Vlucht’. De minimale leeftijd is 16 jaar. De minimale bijdrage is €25 contant op de dag zelf. Daarnaast dagen we je uit meer geld op te halen voor echte vluchtelingen. Bij inschrijving krijg je een eigen paspoort waar mensen voor jouw vlucht kunnen doneren. De opbrengst gaat naar vluchtelingen in bijvoorbeeld Irak, Afghanistan of Syrië.

Informatie
Het evenement vindt plaats in de buurt van Apeldoorn. Waar precies? Dat houden we nog even geheim, een vluchteling weet immers ook niet waar hij naartoe gaat. Het evenement vindt plaats op zaterdag 23 september vanaf ongeveer 9.30 tot ongeveer 17.30. Kort van tevoren ontvang je meer info over de precieze tijden en de locatie waar je naartoe moet. Ga jij de uitdaging aan om acht uur als vluchteling te leven?

Veelgestelde vragen

Waar vindt het evenement precies plaats?
Op de Vlucht vindt plaats in de buurt van Apeldoorn. De exacte locatie zul je kort van tevoren horen. Een vluchteling weet ook niet van tevoren precies waar hij naartoe zal gaan, ook die onzekerheid hoort erbij.

Wanneer is Op de Vlucht?
Het evenement vindt plaats op 23 september van ongeveer 9:30 uur tot ongeveer 17.30 uur.

Wat kost het?
Tijdens het evenement heb je €25,- nodig. Daarnaast vragen we je te proberen sponsoring te verkrijgen voor deze uitdaging, om daarmee ook echte vluchtelingen verder te helpen. Je kan kiezen uit verschillende voorbeelden voor sponsorpakketten van €250, €350 of €500 euro. Het behalen van je sponsorbedrag is niet verplicht.

Wat gaat er precies gebeuren?
Net als de exacte locatie van het evenement houden we ook het programma nog even geheim. De onzekerheid van waar je heen gaat en wat er gaat gebeuren, is iets wat een vluchteling niet vreemd is. Wat we je wel alvast kunnen vertellen, is dat je allerlei verschillende aspecten uit het leven van een vluchteling zult meemaken. Bijvoorbeeld het leven in een opvang in een land zoals Irak, hoe verkrijg je je eten en hoe kom je de dagen door? Aan het eind van de dag zullen we alles wat er gebeurd is nog kort toelichten en vergelijken met de werkelijkheid in landen zoals Irak, Zuid-Soedan of Afghanistan.

Loop ik gevaar tijdens die acht uur?
Hoewel we je met Op de Vlucht zo realistisch mogelijk willen laten ervaren hoe een vluchteling zich voelt, blijft het natuurlijk slechts een glimp. We zullen (en willen)  je nooit kunnen laten ervaren hoe het is als je niet weet waar je vrienden en familie zijn, of als je mensen om je heen gewond op straat ziet liggen. We zullen je tijdens het evenement natuurlijk geen pijn doen of schade aanbrengen. In tegenstelling tot echte vluchtelingen hoef jij je dus geen zorgen te maken over je veiligheid tijdens Op de Vlucht.

Wat moet ik meenemen?
Wat zou je meenemen als je écht op de vlucht zou slaan? Neem in elk geval €25,- contant mee (dit mag ook gesponsord zijn) en verder alles wat je mee zou nemen als je echt zou moeten vluchten.

Ik ben al positief over vluchtelingen, waarom zou ik dan meedoen?
We horen veel mensen die zeggen ‘al positief te zijn over vluchtelingen’ en dat als reden zien om niet mee te hoeven doen. Echter, je kan nog zo positief zijn over vluchtelingen en er veel over lezen, voor bijna alle Nederlanders blijft het een ‘ver-van-je-bed-show’. Door op de Vlucht kun je écht ervaren wat het is om te moeten vluchten. Daarnaast is het natuurlijk mooi dat je door symbolisch één dag in de schoenen van een vluchteling te stappen, je een echt vluchtelingengezin helpt met onderdak, voedsel en/of warmte.